Blodige brikker

pussel

De siste dagene har mediebildet vært preget av kontraster. OL i Russand med imponerende prestasjoner, og den blodige situasjonen i Ukraina. Kamp om medaljer og kamp om makten. Seier og tap, også menneskelig tap. Enorm glede og usedvanlig sorg.

Min sønn er snart to år. Han våkner hver morgen, med en herlig latter og glimt i øyet, klar for en ny dag, nye oppdagelser og nye opplevelser. Det handler om liv.

Han løper til barnehagen med stor glede for å treffe sine venner igjen. De er små, men med hver sin personlighet, hver sin identitet. En gjeng med individer, med sine interesser, talenter og drømmer.

De olympiske leker handler om akkurat dette, de også! Sterke individer og deres store drømmer. Vi følger med, vi heier, vi deler glede! Vi beundrer dem, støtter og bryr oss.

Men handler det om liv? Handler det om individer? Eller er vi alle bare uttalige brikker av maktfordelingen på verdenskartet?

En gammel dame i Kiev sier i nyhetene at de unge mennene som døde i går, er helter, de døde for sitt land. Noe som er større enn hver av oss.

Men er det verdt det? Er et liv (for ikke å snakke om nærmere 80 liv) verdt det? Hva er det de kjempet for? Om makten er hos den omdiskuterte «diktatoren» Janukovitsj eller går over til bokseproffen Klitsjko, som er leder for opposisjonspartiet Slag (bare navnet er skremende i seg selv). Eller styrtrike Timosjenko, som er fengslet for korrupsjon eller lederen for det høyreekstreme partiet, Tyahnibok? Er dette folkets representanter? Ville de byttet presidentplassen sin med en av gutta som mistet livet i går?

Det handler om individer, er jeg redd, også når det kommer til blodige kamper i Ukraina. Om maktfordellingen mellom noen få individer som bruker andre mennesker som sine brikker i sitt politisk spill om gull medalje.

AFP Photo / Alexander Chekmenev

AFP Photo / Alexander Chekmenev

Advertisements

One thought on “Blodige brikker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s